Budapest: eten&drinken

Tijd voor dé hotspots in Budapest! Wij hebben ons laten beïnvloeden door onze tourguide, dus het zijn ook nog eens hotspots waar locals te vinden zijn. Maakt het altijd net wat leuker, vind ik.

Gettó Gulyás

Oké, dit ziet er misschien niet heel smakelijk uit, maar dat was het wel! In Hongarije wordt heel veel met vlees gekookt (denk aan goulash, in Nederland ook gewoon in Unox verpakkingen te verkrijgen). Bij Gettó Gulyás – waar je trouwens wel even moet reserveren – kun je typisch Hongaarse stews (stoofpotjes) eten. Gelukkig voor mij ook in een vegetarische variant: ik had een stoofpotje van champignons met eiernoodles. Het ziet er wellicht niet zo restaurant-waardig uit, maar het vult goed, is lekker én niet duur.

Wat je hier ook kunt halen is Palinká. Een drankje dat door Hongaren vaak wordt voorgeschreven voor een verkoudheid, griep, pijn aan je grote teen, liefdesverdriet en ga zo maar door. Verkrijgbaar in verschillende fruitsmaken, dachten wij dat dit wel een lekker drankje zou zijn. Maar laat je niet voor de gek houden: het alcoholpercentage moet tussen de 35-80% liggen. Snap ik ook gelijk waarom het zo goed is tegen verkoudheid, want je hele keel brandt gewoon weg.

Adres: Wesselényi u. 18, Budapest

Passage tussen Király u. & Dob u.

Dit is echt een super gezellige passage tussen twee grotere straten en ook nog eens behoorlijk lang. Overdag staan er marktkraampjes waar mensen hun zelfgemaakte spulletjes verkopen – heel leuk – maar ‘s avonds komt de passage pas écht tot leven: er zitten namelijk ontzettend veel leuke restaurantjes!

Wij zijn bij een tapasbar gaan zitten, naast/bij Jardín Cocktail Bar (aan de Dob u. kant). Hier werken ze ook mee samen, dus je kunt de lekkerste cocktails (of Sangria) bestellen bij je tapas. Ook genoeg keuze voor vegetariërs trouwens, en ze zijn niet te beroerd om je extra gerechtjes aan te prijzen die niet op de kaart staan. Goede service, niet duur en heel gezellig. Bovendien kan het schuifdak dicht als er een regenbui over komt drijven: waren wij ook erg blij mee, haha.

Loop je verder de passage door richting de Király u., dan kom je nog veel meer leuke tentjes tegen, waaronder ook een game hal (vergelijkbaar met Gamestate) en een karaokebar.

Szimpla Kert

Ruin bars zijn echt een ding in Budapest. Je vindt er heel veel in het Joodse district. De bekendste is Szimpla Kert en daar moet je echt heen.

Het is lastig om te omschrijven wat Szimpla precies is. Het lijkt een soort binnenplaatsje, deels overdekt en je kunt aan alle kanten trappen op. In elk hoekje zit een apart tentje: een cocktail bar, bierbar of – waar wij ook zijn gaan zitten – een shisha lounge. Het is echter ook mogelijk om ergens wat te halen en dat op een andere plek op te drinken. Maar ook als je er niks wil drinken is het de moeite waard om er even doorheen te lopen, want oh my Lord. Bovenstaande foto’s zijn alleen nog maar van de shisha lounge, waar een oude piano stond en waar we moesten zitten op vintage tv’s. En ieder hoekje heeft weer zijn hele eigen uitstraling. Heen gaan dus!

Adres: Kazinczy u. 14, Budapest

Tip: Szimpla Kert zit om de hoek bij Gettó Gulyás. Wij hebben eerst daar lekker gegeten en zijn daarna voor een drankje naar Szimpla gelopen. Top combinatie!

Ken jij nog leuke hotspots in Budapest?

2 thoughts on “Budapest: eten&drinken

  1. Wat een leuke hotspots zeg! Vooral die laatste locatie ziet er heel leuk en gezellig uit. En superfijn dat je in Boedapest ook een vegetarisch stoofpotje kon krijgen. Toch fijn dat vegetarisch eten ook in het buitenland nu steeds meer “ingeburgerd” raakt 🙂

    Liked by 1 person

    1. Dank je! Ja, Szimpla is echt ontzettend leuk, maar dat geldt ook wel voor alle andere ruin bars in Budapest. Echt een enorme aanrader voor een citytrip. En inderdaad, je hebt helemaal gelijk wat betreft vegetarisch eten. Ik heb er eigenlijk nooit moeite mee om een vegetarisch gerecht te bestellen in restaurants, toch wel erg fijn! 🙂

      Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.