Metelkova in Ljubljana

Eerder verscheen er al een artikel over Ljubljana op mijn blog. De wijk Metelkova heb ik daar niet in genoemd, omdat die zo speciaal is dat die een eigen artikel verdient.

 

Metelkova is voor een lange tijd een militaire basis geweest. Eerst was het het hoofdkwartier van het leger van het Oostenrijks-Hongaarse rijk, daarna werd het ‘het Sloveens hoofdkwartier van het Joegoslavisch Nationaal Leger’. Het bestaat uit 7 barakken, dus groot is het niet.

In dit artikel ga ik in op het ontstaan van deze bijzondere wijk.

Metelkova4

In 1991 werd Slovenië onafhankelijk, het hoorde niet langer bij Joegoslavië. Daarmee verviel de legerbasisfunctie van Metelkova. Op dat moment trokken er honderden artiesten en activisten naar de barakken toe en vroegen de regering om het terrein voor creatieve doeleinden te gebruiken en om er vooral geen commerciële plannen voor te maken. Aangezien de regering hier niks mee wilde, besloot men om de barakken illegaal te gaan bewonen en het gebied uit te roepen tot een autonome plek.

Hoewel het niet echt wordt gewaardeerd door de overheid, wordt het inmiddels wel getolereerd. Dat komt met name doordat de mensen die Metelkova op dit moment bewonen, de autoriteit van Slovenië/Ljubljana niet willen ondermijnen. In ruil daarvoor zien de autoriteiten de illegale bewoning (en de illegale alcoholverkoop) door de vingers.

 

Wij zijn hier overdag naartoe gegaan. Dan lijkt het een verlaten dorpje. Je ziet weinig mensen in de straten, al zijn ze er wel. Het is niet ongebruikelijk om mensen in alle rust hun drugs te zien gebruiken: verbergen doen ze het niet. Kom je echter ‘s avonds, dan schijnt het enorm druk te zijn.

Waar Metelkova namelijk ook bekend om staat, is dat iedereen er welkom is. ‘Metelkova is er voor iedereen’, zeggen ze zelf. Zowel Slovenen als immigranten zien het als een plek om naartoe te komen, het maakt niet uit waar je vandaan komt.

Metelkova1

Ik vond het zelf heel interessant om hier rond te lopen. De streetart is niet te vergelijken met andere steden, zoals je vast wel kunt concluderen uit de foto’s. Wel vraag ik me af of ik me er zelf prettig zou voelen ‘s avonds, ondanks dat het wordt gezien als ‘plek voor iedereen’. Er hangt een apart sfeertje: dat bedoel ik niet per se negatief, maar het is wel iets wat bij je moet passen denk ik.

Metelkova3

Zou jij naar Metelkova willen? Of ben je er al geweest? Ik ben benieuwd wat je ervan vindt!

Ik heb mijn informatie deels uit een artikel van The Guardian.

metel

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.