Interrail tips

Eind november. Het wordt vroeg donker, het is grijs, koud, regenachtig… Tijd om een nieuwe vakantie te plannen, voor mij in ieder geval wel! Mocht je het overwegen om te gaan interrailen, kan ik je dat zeker aanraden! Om je een beetje op weg te helpen geef ik je in dit artikel tips die je voorbereiden op de (trein)reis van je leven.

Interrailen

Even kort, want wat houdt het precies in? Eigenlijk is het heel simpel: je gaat op reis met de trein. Via de website van interrail kun je kiezen uit meerdere tickets. Zo heb je tickets die bijvoorbeeld een maand geldig zijn en waarbinnen je 10 reisdagen hebt, maar er zijn ook tickets voor een x aantal dagen waarbij je op elke dag mag reizen. Om te bepalen welk ticket het beste bij jou past, is het handig om eerst te bedenken waar je precies heen wilt en hoe lang je overal wil blijven.

Wij hadden een ticket voor 22 dagen en mochten daarin elke dag reizen. Dat was voor ons het makkelijkst, omdat we ons ticket ook voor dagtrips hebben kunnen gebruiken (zoals naar Auschwitz, vanaf Krakow).

Route uitstippelen

Een ding om rekening mee te houden, is dat je voor bepaalde treinstukken moet reserveren. Daar komen extra kosten bij en die kosten variëren nogal. Reserveer je een trein in Polen, dan kost dat echt niet veel. Ga je echter de grens over (met name bij Frankrijk en/of Spanje) kunnen de kosten hoog oplopen. Soms zijn er manieren om de reserveringen te omzeilen, dus check eerst de mogelijkheden en bijkomende kosten voordat je je reis vastlegt.

Routes kun je checken via de website van interrail. Ook kun je een gratis app downloaden om de routes te berekenen, waarbij je ook kunt aanvinken dat je reserveringen wilt vermijden.

InterrailTips3

Wat ik je ook mee wil geven – vooral als je voor een langere tijd gaat interrailen – is dat het best overwhelming kan zijn om steeds al die nieuwe (drukke) indrukken op te doen. Wij vonden het heerlijk om in Ljubljana een dagtrip te kunnen doen naar het relaxte Bled. Ook planden we 2 dagen in Kroatië, in de stad Rijeka (geen aanrader, je kunt beter naar Opatija), om even bij te kunnen komen.

Mijn punt: wil niet téveel, maar houd er rekening mee dat je ook tijd nodig hebt om tussendoor op adem te komen.

Accomodaties

Voor backpackers is de meest voor de hand liggende keuze om hostels te boeken. Dit kun je doen via Booking, maar vooral Hostelworld wordt hiervoor aangeraden.

Wij zijn onze studententijd echter wel een beetje ontgroeid, dus wilden wij graag iets meer comfort (en vooral ook privacy). Daarom hebben wij ervoor gekozen om via Airbnb onze accomodaties te boeken. Daarbij heb ik 2 zoektermen die ik je echt aan kan raden, namelijk: een wasmachine (hoeft niet overal, maar om en om is toch wel prettig) en een airco (wat hebben wij beroerd geslapen in Lyon, waar we die dus niet hadden).

Bagage

Veel interrailers gebruiken backpacks. Wij dus ook, want dat leek ons het makkelijkst. Achteraf vraag ik me echter wel af of het nou zoveel beter was dan een wieltjeskoffer, vooral op momenten dat ik mensen op het station zag rondzoeven met hun koffer en ik weer kreunend en steunend mijn tas op mijn rug moest hijsen. Natuurlijk heeft een backpack ook voordelen: op stations waar geen roltrappen zijn is het een stuk makkelijker om naar een ander perron te komen als je bagage gewoon op je rug zit.

Een tweede reden waarom ik eraan twijfel of een backpack de juiste keuze is: op bepaalde trajecten hebben we een bus moeten nemen en er wordt niet zachtzinnig met bagage omgegaan. Met een harde koffer hoef je minder te vrezen voor de inhoud (vraag maar aan mijn reisgenootjes: ik heb regelmatig mijn angst voor het ontploffen van mijn lenzenvloeistof uitgesproken, haha).

Nog een laatste puntje met betrekking tot bagage: maak een aparte rugzak die je bij de hand kunt houden. Je moet je backpack in vrijwel alle treinen op bagagerekken gooien en in bussen beneden in het laadruim. Het is echter wel prettig om belangrijke papieren, je telefoon en portemonnee bij je te houden, net als een boek (of iets anders om de reis door te komen) en wat te eten/drinken.

Vervoer in de stad

Ben je in de stad aangekomen waar je een paar dagen zult blijven, dan zul je je daar natuurlijk ook moeten vervoeren. Soms kun je lopen, maar het zal ook vaak genoeg voorkomen dat je daar even geen zin in hebt, of dat dit te ver is. In veel steden is het openbaar vervoer prima geregeld, maar nog makkelijker is het om te kijken of Uber rijdt in jouw stad. Met name als je met meerdere personen bent is dit heel goed betaalbaar, en soms zelfs goedkoper dan het openbaar vervoer (zoals in Krakow).

Ik ben heeel benieuwd of het jou wat lijkt om te gaan interrailen! Of heb je het misschien al een keer gedaan? Let me know, dan ben ik namelijk ook heel benieuwd naar jouw ervaringen!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.